8 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - ανατροπή των παγκοσμίων ισορροπιών

Γιάννης Μουρέλος
Γιάννης Μουρέλος
Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 17.00-19.00

Η μετά τη Γαλλική Επανάσταση δημιουργία συγκεντρωτικών εθνικών κρατών σε συνδυασμό με την ανάδειξη νέων υπερδυνάμεων. Η σημασία της αποικιοκρατίας (πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά). Ο ανταγωνισμός για εξασφάλιση πρώτων υλών και ιδιαίτερα υγρών καυσίμων. Η ανάπτυξη των μέσων μεταφοράς και κύρια των σιδηροδρόμων, σε σχέση με τη ταχεία, μαζική μετακίνηση στρατευμάτων.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 11.00-13.00

Η αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη να αποτρέψει τον πόλεμο και η γιγάντωση του ακραίου εθνικισμού. Οι παράγοντες σχηματισμού κοινών μετώπων και συμμαχιών. Η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων για Βαλκάνια και Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σφέτας Σπύρος
Σπύρος Σφέτας
Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 17.00-19.00

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι - προοίμιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα των συνασπισμών. Καινοτόμες εφαρμογές στη διεξαγωγή του Πολέμου. Το Βελγογαλλικό θέατρο επιχειρήσεων.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου, 11.00-13.00

Η σημασία και οι συνέπειες της κατάρρευσης της Ρωσικής, Αυστροουγγρικής, Γερμανικής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνθήκη Βερσαλιών. Οι επιπτώσεις από την είσοδο των ΗΠΑ στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης. Η Ελλάδα στον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποικιλώνυμα γεγονότα, αποτίμηση, η επόμενη μέρα.